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Form 2176 

Conduct of Engineering 
Formal Clarification or Interpretation Request 

Assigned by Responder:  Clarification  Interpretation  Tracking number CIR-24-006  

Clarify To make the CoE document or its references understandable and free from confusion 

Interpret To formally provide an acceptable method of compliance with the document or references 

1.0 Request 
Brief Title: Need for Hydraulic Calculation 
Affected Document Title, Number, and Rev. No. 

ESM, Chapter 2 – Fire Protection, D40GEN, Administration and General Requirements, Rev. 7 

Section/Article/Para and Existing Wording 
5.6 Calculations, B.4., 
Hydraulic calculations shall be provided for modifications to existing systems that do not match the same piping 
configuration (e.g., tree, side-side, looped, or gridded), pipe sizes for mains and branch lines, and number and arrangement of 
sprinkler heads in the piping network.  

Inquiry (describe ambiguity or issue) 
The above wording implies that a hydraulic calculation is not required for simple fire suppression modifications that do not 
affect system configuration (e.g., tree, side-side, looped, or gridded), pipe sizes for mains and branch lines, and number and 
arrangement of sprinkler heads in the piping network.  

Please confirm that no supporting hydraulic calculation is required for the relocation of existing system sprinkler heads that 
do not affect the pipe sizing of system mains and/or branch lines.   

Requestor (LANL employee) 
Jason Apperson 

Z Number 
222827 

Organization 
LI-PROJ

Date       

2.0 Response by Safety (or Security) Management Program Owner Representative (SMPOR/POC) 

The requestor’s interpretation is correct though the determination depends on factors than pipe size. Hydraulic calculations 
establish the bounds for the system layout at the most remote area and the remainder of the system is configured the same. If 
a future modification matches the system layout established by the original design’s hydraulic calculation, an updated 
hydraulic calculation is not required. Modifications to systems that increase friction loss or discharge flow significantly or 
are simply different than the established layout and not validated do require hydraulic calculations. Relocation of sprinkler 
heads would not require hydraulic calculations, if the friction losses for the relocated sprinkler head arm overs and drops are 
close to what is found in the original system within an acceptable margin (e.g., 0.1 psi). The decision as to whether hydraulic 
calculations are required must have input from the fire protection engineer (FPE) overseeing the project, since the exact 
reconfiguration details may affect the hydraulic performance in unexpected ways. The FPE could suggest piping layout 
changes that would result in something hydraulically similar to the existing system, e.g., using 1-1/4” pipe for extended arm-
overs. 

Name 
Keenan Dotson 

Z Number 
330603 

Signature  Date       

4/23/24

4/23/24KEENAN DOTSON 
(Affiliate)

Digitally signed by KEENAN 
DOTSON (Affiliate) 
Date: 2024.04.23 17:15:28 -06'00'

DOES NOT CONTAIN UNCLASSIFIED CONTROLLED 
NUCLEAR INFORMATION 
Reviewing Official: Jacqueline Bustamante, PPI-2 
Date: 04/24/2024
Guidance Used:  CG-SS-5, 7/22/2016, DOE-OC 
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3.0 SMPO Approval (Standards Manual and code and regulation matters only, otherwise N/A) 

Comments:  No Additional Comments 

 
 

Name 
Jason Kemp      

Z Number 
153111 

Signature  Date       

 
Distribution (may be electronic):  Requestor, SMPOR, SMPO, CENG-OFF Program POC 
 
 

4-23-2024
JASON KEMP 
(Affiliate)

Digitally signed by JASON 
KEMP (Affiliate) 
Date: 2024.04.23 17:33:04 
-06'00'




